17/3/10

Μάθημα Σολφέζ και οβρίες



Έι, ψιιιτ! Εδώ είμαι! Επέστρεψα στο ...μπλογκ. Πάνω από μήνα (οι λόγοι πολλοί) το έχω παρατημένο να παραδέρνει με παλιές αναρτήσεις στις ιντερνετικές παλίρροιες. Αλλά σήμερα, σαν προκομένη που (δεν) είμαι, ήθελα να φτιάξω αγκινάρες παραγιομιστές και πήγα στη Λαϊκή για μάραθα. Και τι νομίζετε οτι βρήκα; Ε, ναι, βρήκα αγκινάρες και μάραθο (μόνο ένας το είχε) αλλά βρήκα και Ο β ρ ί ε ς. Μάλιστα οβρίες! Με το που είδα το ματσέτο σήκωσα ερωτηματικά το φρύδι. ''Οβρίες!'' μου λέει ο μαιτρ. ''Θέλω!'' λέω. Για χάρη του ματσέτου με τσι οβρίες, νάαααμαι και από δω! Πως; Πως συνδέονται με το μπλογκ; Α, ναι! Συνδέονται, συνδέονται! Και να πως!
Στην προηγούμενη ανάρτηση είχα πει οτι θα έγραφα για ένα πρόσωπο που ενώ ευεργέτισε το χωριό μου και γενικά τα χωρία του κάμπου, όλοι την εχουν ξεχάσει. Ναι, πρόκειται για μια κυρία: Την κυρία Αγγελική Κολυβά ή Κολυβού όπως την λέγαμε.
Η Αγγελική Κολυβά, είχε χάσει τον αδερφό της -ήταν αξιωματικός σε κάποιο σώμα (συγνώμη που δεν θυμάμαι σε ποιό) και είχε αφιερώσει τη ζωή της και τη περιουσία της στο να δημιουργήσει κάτι σημαντικό και ωφέλιμο για τη μνήμη του. Αποφάσισε να χτίσει ένα Ωδείο ώστε και τα παιδιά της υπαίθρου να μάθουν (εντελώς δωρεάν) μουσική, χορό, τραγούδι, θέατρο και να έρθουν σε επαφή με την τέχνη, την ζακυνθινή παράδοση,την κουλτούρα, τον πολιτισμό. Ένα Ωδείο όπου θα γινόταν κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών και θα συνέβαλλε στην καλλιέργεια του πνεύματος της μαθητιώσας νεολαίας.
Υστερα από άκαρπες; αναζητήσεις κατάλληλου οικοπέδου στο χωριό της, το Σκουληκάδο, κατέληξε στον Αγγερικό. Αγόρασε το οικόπεδο, και ξεκίνησε και η θεμελίωση του Ωδείου. Σύσσωμο το δημοτικό σχολείο βρέθηκε εκεί για την δεντροφύτευση. Ναι, κάποιες από τις λεύκες που βλέπετε σήμερα, τις έχουμε φυτέψει εγώ και η αδελφή μου! Ανυπομονούσαμε να τελειώσει και να γίνουν τα εγκαίνια. Η μαμά, σαν η μοναδική μοδίστρα του χωριού, που ήταν, είχε αναλάβει να ράψει τις κουρτίνες. Βαρύ βελούδο! Αμέτρητα μέτρα! Βαθύ κόκκινο! Ο Κουφογιάννης από τα Λαγκαδάκια δάσκαλος για τα έγχορδα: Κιθάρες, μαντολίνα, μάντολες. Ο Σαμψαρέλλος από τη χώρα για τα πνευστά: Αμφώνιο (παναθεμά το, μεγαλύτερο από μένα ήταν), κορνέτες, κλαρίνα κ.α. Από την Πάτρα είχε φέρει ένα δάσκαλο για πιάνο και σολφέζ. Το μόνο βαρετό μάθημα ήταν η θεωρία της μουσικής και οι ορισμοί για allegro κλπ. Κάθε απόγευμα πρόβες, πρόβες για τα εγκαίνια, για τη χριστουγενιάτικη γιορτή, για απόκριες, για κάθε εκδήλωση. Μαθητές από το δικό μας και τα γύρω χωριά: Σαρακηνάδο, Λαγκαδάκια, Καλλιπάδο, Χουρχουλίδι κλπ. Άλλοι στη μαντολινάτα, άλλοι στη χορωδία, στο θεατρικό για χριστουγεννιάτικα κάλαντα κλπ και άλλοι στο χορό (κυρίως ενήλικες) για τσι απόκριες: Καντρίλιες. Δάσκαλος ο Κεφαλληνός, ο γυμναστής. (Στις φετινές απόκριες άκουσα οτι μόνο στη Λευκάδα και στη Κέρκυρα υπάρχει χορευτικό συγκρότημα για καντρίλιες. Που να ξεραν οτι πριν 30 χρόνια έγινε μια προσπάθεια από την Κολυβά για αναβίωσή τους) Μάθαμε και λανσιέρηδες; (δεν θυμάμαι καλά) με change le dam* (αλλάξτε ντάμες). Μάλλον δεν έκανα πολλά μαθήματα εδώ. Ενώ στις καντρίλιες!!! Χορέψαμε με μακρυά μεσαιωνικά φορέματα που μας είχε ράψει η μαμά. Λοιπόν για την Κολυβά ήθελα να πω και πάλι στη μαμά καταλήγω. Επανέρχομαι στο θέμα μου. Στο Ωδείο της Αγγελικής Κολυβά, πολλά παιδάκια και γονείς, ήρθαν σε επαφή με τη μουσική, τη τέχνη, τη παράδοση. τον πολιτισμό. Για πολλά άλλαξε η ζωή τους και έγιναν μουσικοί. Στο τεράστιο οικόπεδο που αγόρασε, χτίστηκε το Τεχνικό Λύκειο, ''οι σχολές'' όπως λέμε.
Σήμερα! Το Ωδείο εγκαταλείφθηκε στη φθορά του χρόνου και στο τέλος κατεδαφίστηκε ως ακατάλληλο. Μάλλον οι διάφοροι εργολάβοι, την είχαν κατακλέψει. Απ΄ότι διαβάζω και στην ''Ημέρα τση Ζάκυθος'' και οι σχολές δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από θέμα ασφάλειας.
Σήμερα! Κανείς δεν θυμάται την Κολυβού! Ούτε ένας δρόμος , ούτε ένα παλιοκάντουνο δεν φέρει το όνομά της, ούτε καν μνεία σε κάποια επιγραφή. Τίποτσις και κανείς!

Α, πάλι λησμόνησα τσι οβρίες...
Λοιπόν, ο δάσκαλος του Σολφέζ , όπως εγραψα, ήταν από την Πάτρα.*** Κάποιο παιδάκι**, Απρίλης θάτανε, τούφερε ρεγκάλο ένα μάτσο οβρίες. Ο δάσκαλος, άμαθος καθώς φαίνεται για τα της χλωρίδας τα βρώσιμα, και συνηθισμένος σε μαθητικές καζούρες, νόμισε οτι αυτά τα άσχημα αγριόχορτα του τα πρόσφεραν αντίς για ανθοδέσμη και θυμωμένος τα άρπαξε και τα πέταξε όξω από το παρεθύρι, στο χωράφι! Για καιρούς ήταν το ανέκδοτο του χωριού. ''ωρέεε, ακούς εκεί, να πετάξει τσι οβρίες απο το παρεθύρι;!
*Πως στο καλό γράφεται αυτό στα γαλλικά;
** Δεν ήμουν εγώ αυτό το παιδάκι, γιατί ως φάλτσα, μόλις με άκουσε, με έδιωξε. Οχι, δεν ήμουν εγώ!
***Κική, ελπίζω να μην είναι κάποιος γνωστός σου!
***** Η πρώτη φωτογραφία είναι από www.laspistasteria.wordpress.com

3 σχόλια:

  1. Αχ...τώρα αν σου πω κι άλλη για την ιστορία, θα πέσεις κάτω από τη καρεκλούλα σου... Σε κείνη τη γιορτή που λες, στα εγκαίνια, ήμουν κι εγώ κυρία μου. Ναι... ήμουν εκεί, πιτσιρίκα δεκαχρονη, δωδεκάχρονη, κάπου εκεί...Ο πατέρας μου βλέπεις, ειχε τα απαραιτητα προσόντα για να είναι καλλιτεχνικός δ/ντής και η κ. Αγγέλικα του είχε ζητήσει να πηγαίνει να κάνει τις εξετάσεις (από το νόμο πρέπει να τις κάνει ένας που να έχει κάποια πτυχία συγκεκριμένα στη μουσική). Ο πατέρας μου ο συγχωρεμένος, πήγαινε αφιλοκερδώς αν θυμάμαι καλά. Την είχαμε γνωρίσει καλά, είχαμε φάει μαζί στο σπίτι της στο Σκουλικάδο και κάπου στις Αλυκές που έμενε το καλοκαίρι. Πολλές φορές ήρθαμε για το ωδείο. Τον Σπύρο τον Τσιλιμπάρη τον θυμάσαι που δίδασκε θεωρητικά; Ήταν από την Κέρκυρα. Όσο για μένα, μια πολύ ωραία ανάμνηση που έχω από αυτό το ωδείο, ήταν, που μια χρονιά που δεν είχαμε χρήματα να έρθουμε για διακοπές στη Ζάκυνθο που λατρεύαμε οικογενειακώς, η Κολυβού όπως την λέγαμε όλοι, μας παραχώρησε το ωδείο που είχε 2 δωμάτια για να μείνουμε! Ίσως οι καλύτερες διακοπές μου σαν παιδί! Στα εγκαίνια θυμάμαι το θεατρικό ανάερα και πολύ κόσμο. Είναι κρίμα που άφησαν αυτό το ωδείο να χαθεί έτσι. Ήταν μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά των χωριών να μάθουν ανέξοδα μουσική. Δεν βρήκε τη στήριξη που χρειαζόταν πιστεύουμε. Μεγάλη δωρεά έκανε στον κόσμο και με το ωδείο και με τις σχολές...

    Είδες πόσο μικρός είναι ο κόσμος ψυχή μου.

    Α! Εχω κάτι οβρίες στο ψυγείο μου! Ή μήπως είναι σπαράγγια;;;

    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε κουτσούνι μου με ταξίδεψες..αν μπορείς θέλω να μάθεις περισσότερα για την Αγγελική και τον αδερφό της..και να μου τα πεις όταν συναντηθούμε..
    Οβρίες και σφαράγγια που τα λέμε στο Βασιλικό έχω μαζέψει...βέβαια μόνο τα σφαράγγια μου αρέσουν με λάδι και λεμόνι..
    Φιλιά πολλά και αγκαλίτσες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κική μου, Κική μου, την έχω ξανακούσει την ιστορία των θερινών σου διακοπών. Αυτό που δεν ήξερα είναι οτι ήσουν και εσύ στα εγκαίνια. Μπορεί να είχαμε ειδωθεί και τότε. Ποιός ξέρει; Ο κόσμος είναι πράγματι, πολύ μικρός.

    Mareld, θαλασσένια μου,
    αχ, αυτός ο Βασιλικός! Και τι δεν έχει αυτό το βουνό με την άγρια ομορφιά και τους καταπράσσινους λόγγους!
    Καλές οι οβρίες, όπως και τα κουρκουτζέλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή