18/12/09

Χριστουγεννιάτικο γράμμα στον πατερούλη μου

Αγαπημένε μου μπαμπά, φέτος δεν θα γράψω γράμμα στον Αη Βασίλη. Αποφάσισα να γράψω σε σένα κάποιες μικρές μου επιθυμίες και οτι ΄σου είναι βολετό κάμε.
Επειδή τα πιο πρόσφατα Χριστούγεννα που έκαμα στο σπίτι μας ήταν πριν δέκα χρόνια, τα έχω αποθυμήσει, πατέρα μου, και θάθελα φέτος να τα γιορτάσω με το δικό μας τρόπο και όχι με τον μακεδονίτικο.
Κάμε το κόπο λοιπόν και στείλε μου ένα δέμα με τη χριστουγεννιάτικη κουλούρα( να έχει και το ηύρεμα μέσα- μη τσιγκουνευτείς ε;), και χριστόψωμα ζυμωμένα με γλυκάνισσο και ζάχαρι, στολισμένα με αμύγδαλα και καρύδια. Βάλε μου και μία τσίμα ελιάς και ένα κλαδί ασπαραγγουνιάς. Λίγο κρασί και λίγο λάδι από τα δικά μας (βάλε μερικές μπότσες, δε θα πάνε χαϊμένες). Σε θυμάμαι να παίρνεις τη κουλούρα και να τη ραντίζεις πάνω από τη φωτία, βουτώντας τα κλαδιά στο λάδι και το κρασί και να ψέλνεις το ''η γέννησή σου Χριστέ...''. Θυμάσαι φωνές και καβγάδες που κάναμε, όταν την έβαζες πάνω στο τραπέζι ...''από δω να αρχινήσεις μπαμπά'' ''όχι, όχι από δω...'' Τέσσερα παιδιά και τα τέσσερα θέλαμε το νόμισμα. Είχαμε ψάξει την κουλούρα για τυχόν εξογκώματα και είχαμε κάνει τους υπολογισμούς μας.
Μη ξεχάσεις να μου στείλεις και κάνα δύο κραμπία (βάλε πεντέξι καλύτερα, γιατί μου αρέσουν και ωμά), βρετζότο όπωσδήποτε και μαύρα μπρόκολα από αυτά τα δικά μας, που κοκκινίζει το ζουμί με το που θα βάλεις το λεμόνι. Θέλω μπόλικα αυγά για το αυγολέμονο και μπόλικα λεμόνια (από Μπελούσι να πάρεις). Ακόμη έχω στ αυτιά μου τον ήχο που έκαναν τα διπλά πηρούνια στις σκουτέλες καθώς όλη η γειτονιά με άψογο συντονισμό, σε χρόνο και σε τόνο...την ίδια ώρα (λίγο πριν τη μία, λίγο πριν το κένωμα, χτύπαγε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Και τι υπέροχο αυγολέμονο με πλούσιο αφρό, γινόταν! Μη ξεχάσεις το πτηνό, μπαμπά (χωριάτικο, δικό μας, τάπαμε μη τα ξαναλέμε)
....Και αποκόντω, έχεις απάνου από τα καρτέλλα κρεμασμένα με σχοινάκι κάτι πεπόνια χειμωνιάτικα και κάπου πήρε το μάτι μου και κάμποσα σταφύλια σιδερίτες, βάλε και από δαύτα. Για τα χριστούγεννα δεν τα φυλάς;
Δεν πιστεύω να λησμόνισα κάτι άλλο εκτός από το χοιρινό για την επόμενη μέρα. Άστο όμως, θα πάρω από δω... θα μου πεις όμως οτι το ντόπιο είναι καλύτερο ...καλά βάλε και από δαύτο και δεντρολίβανο και σκόρδο για να τα ανακατέψω με αλατοπίπερο και να παραγιομίσω τσι μαχαιρίες που θα του κάμω.
Τίποτσις άλλο δεν θέλω πατερούλη μου, το μόνο που με στεναχωρεί είναι που κανένας δεν θα βρεθεί εδώ να βαρέσει σμπάρα με το κόψιμο τση κουλούρας.

Σου εύχομαι ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Σου στέλνω την αγάπη μου και να είσαι πάντα καλά.

Σε φιλώ,

η θυγατέρα σου

7 σχόλια:

  1. Θα γράψω κι εγώ στον πατέρα... Λείπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωρή λίγα του ζήτησες! χαχαχα
    πάντος κρίμα που ο παππούς δεν σερφάρει στο ίντερνετ να το δεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Ιωάννα,
    παρακολουθώ εδώ και καιρό το blog σου και είναι θαύμασιο! Η συγκεκριμένη ανάρτηση όμως με έκανε να γράψω κι εγώ το σχόλιό μου.
    Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Μακεδονία με πατέρα Ζακυνθινό θα μπορούσα αυτό το γράμμα να το είχα γράψει εγώ στη γιαγιά μου. Έχω να περάσω Χριστούγεννα στη Ζάκυνθο έντεκα χρόνια, αλλά οι καλοί μου οι παππούδες φροντίζουν κάθε χρόνο να μας στέλνουν το συγκεκριμένο δέμα που αγωνιωδώς περιμένουμε και το οποίο περιέχει όλα όσα περιέγραψες παραπάνω. Αν πάνε όλα καλά, αύριο θα το παραλάβουμε και θα γεμίσει το σπίτι Ζακυνθινά αρώματα. Δυστυχώς θα λείπει για πρώτη φορά η κουλούρα, αλλά δεν πτοούμαστε, θα την φτιάξουμε εμείς (ελπίζω να τα καταφέρουμε)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να του το τυπώσω κα να του το πάω; :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Π.Κ., να γράψεις!!! Ο δικός μου, ευτυχώς, είναι ακόμη στη Ζάκυνθο.

    Καλλιτέχνη, ...δεν σερφάρει; ...και που το ξέρεις; Pc, πάντως, στο σπίτι έχει. Χρονομονάδες στη κάρτα σύνδεσης είχα αφήσει...άσε που μπορεί να είναι και κρυφοχάκερ :-)))

    Panagiota, καλώς τηνε, καλώς ήρθες.
    Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια με χαρά διάβασα το σχόλιό σου, μόνο εσύ μπορείς να κατάλαβεις πόσο μου λείπουν τα ζακυνθινά αντέτια για τα Χριστούγεννα. Μου λείπουν και τα χρώματα και τα αρώματα. Και οι ήχοι και οι γεύσεις. Ακόμη και η υγρή της ατμόσφαιρα μου λείπει.
    Χωρίς να θέλω να μειώσω τη Μακεδονία...αλλά δεν αντέχω τις πίττες και γενικά ότι είναι σε φύλλο χειροποίητο ή μη, γλυκό ή αλμυρό(και για κακή μου τύχη στην Πτολεμαϊδα, το άνοιγμα φύλλου έχει αναχθεί σε πρωταθλητισμό)
    Πολλούς χαιρετισμούς στους παππούδες σου, να έχουνε υγεία να σας στέλνουν το δέμα!
    Καλή επιτυχία στη παρασκευή της κουλούρας σας και ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κική μου, κάμε το καλό και τύπωσέ το να του το πας, γιατί με sms δεν λέει να φύγει...(γιατί άραγε; :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλα Χριστούγεννα σε όλους!
    Να περάσετε όμορφα μαζί με τους αγαπημένους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή