4/5/09

του Μαγιού τα μάγια...




Θυμάμαι ξημερώματα Πρωτομαγιάς και όλες οι αυλές της γειτονιάς ήταν γεμάτες με ροδοπέταλα και λουλούδια που αποβραδίς οι νοικοκυρές είχαν σκορπίσει ολούθε, για την πανηγυρική υποδοχή του Μάη.

...και βασιλικό το Μάη μη φυτέψεις μου 'λεγε η μάνα μου, γιατί του Μαγιού τα μάγια είναι πιο δυνατά από τα άλλα.

Διαβάζω από τον α' τόμο του Λ. Σαλβατόρ ''ΖΑΝΤΕ'' (1900-1902),από τις εκδόσεις Μπάστα
''Σε εκείνες τις οικογένειες που έχουν μονάκριβο γυιό δεν πρέπει το μήνα Μάη να ξαρραχνιάζουν, να φυτεύουν και οι γυναίκες δεν πρέπει να αρχίζουν καινούριο πλεκτό, σε ολόκληρο αυτό το μήνα οι μονάκριβοι γυιοί δεν πρέπει να κόβουν τα μαλλιά τους και να φτιάχνουν καινούρια ρούχα, όλα αυτά για να ζήσουν επί πολύ χρόνο...''

Γι αυτό λέω και 'γώ, να μη σηκώσω τα χαλιά και να μη ξαραχνιάσω και αντί αυτού να πιάσω τους άλλους ιστούς ...των ιστολογίων.
και αν με άκουγε από κει ψηλά που είναι τώρα η μαμμά μου, (που μακάρι να με άκουγε) θα έβαζε τα χέρια  στη  μέση της, και κουνώντας το κεφάλι θα έλεγε ΄΄με  εφτούνα 'φτου που έχεις στο κεφάλι σου, μη γυρεύεις τι προκοπή θα κάμεις, ανώγεια και κατώγεια. Πιάσε να κάμεις τσι δουλειές σου  και μη κουκουκίζεις καϋμένηηη, γιατί θα σε βάλω χαιρικό και θα σε βαρώ σαν ''το ταμπούρλο του Αη Λύπιου'' . 

Πιθανώς η Ντάνα   να έχει υπόψη αυτήν την έκφραση, αν όχι πιστεύω ότι θα της αρέσει και της τηνε τρατάρω

6 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ για το τραταμέντο κι ας τηνε ξέρω την έκφραση!

    Κι εγώ το βαστάω και κάθε χρόνο πάει Ιούνης για να σηκώσουμε τα χαλιά και γελάνε μ' εμένα κάτι κοσκορόκες αλλά δεν πειράζει, να 'χουνε την υγειά τσους!

    Άσε ψυχή μου τσι δουλειές και κάμε το δικό σου!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. EGW GIANNA KSEXASTIKA KAI TA SIKWSA TA XALIA...KAI PAW ME MIA XARA NA TO PW STI LOULA(GIAGIA) KAI ARXIZE KAI ME EVRIZE...LEW DEN PEIRAZEI...NEXT YEAR..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμη δευτερανηψιά μου, και έγώ από την νόννα σου την (Ατζου)Λούλα, άκουσα αυτό για τα χαλιά πέρυσι όταν περιχαρής της είπα ότι πρόκοψα και τα σήκωσα και με ' καμε στα δύο λεφτά...''ω, συφορέλια σου, τι έκαμες;'' και μου 'πε και την σχετική παροιμία, που δυστυχώς τηνε λησμονάω για να την γράψω (είχε σχέση με τον αριθμό και το φύλο των παιδιών της φαμελιάς).
    Εσύ όμως πουλακίδα μου, (έτσι μας αποκαλούσε η νόννα μου και προνόννα σου) πράγματι βιάστηκες να τα σηκώσεις, γιατί εκεί απάνου στο Ακρωτήρι που μένεις, κάνει ακόμη γ(κ)ιάτσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλώς σε βρίσκω! Μπήκα και με πήρε από τα μούτρα άρωμα μπουγαρινιού και αγιοκλήματος!!!

    Καλά ταξίδια στην πατρίδα της ψυχής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Π.Κ., χαίρομαι που συναπαντηθήκαμε,
    κάποτε σε ένα ημερολόγιο ζακυνθινό,του 2000 διάβασα το ''το τι ποτέ μου''
    ''Ανέμελα που νηπιάζεις κι ερωτεύεσαι
    ανθείς και λουλουδίζεις μεγαλόφωνα
    κτερίζοντας τις ευωδιές κα τα ψέματα
    ρονιές του Απείρου''
    να εξομολογηθώ ότι με την ποίηση, ποτέ δεν τα πήγαινα καλά, πάντα την προσπερνούσα. Δεν ξέρω γιατί σκάλωσα σε τούτο δώ, αλλά μου άρεσε και περίεργη πήγα στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου με τα curiculum vita (το τελευταίο για να εντυπωσιάσω, αλλά δεν ξέρω και αν το έγραψα σωστά) των δημιουργών. Διαβάζω λοιπόν: Π. Κ.
    Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο όπου και ζει. Πρωτοπρεσβύτερος, Θεολόγος, Λογοτέχνης,Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Ζακύνθου.'Εχει εκδώσει ποιητικές συλλογές (από το 1987), δοκίμια και θεολογικές μελέτες. Αντεπιστέλλον μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου ''Παρνασσός''.
    Κοιτάζω στην διαδικτυακή φρυκτωρία σας και αναγνωρίζω τον καπνό που βγαίνει από τους πυρσούς που κρατάτε αναμμένους...Εσείς είστε...! χαίρομαι διπλά και κοκκινίζω για την τιμή που μου κάνατε να περάσετε από το ασήμαντο ετούτο μονοπάτι, που άτεχνα προσπαθώ να στρώσω, αν και συνονόματη εκέινου που παραιτήθηκε από το θρόνο του ενώ ακόμη ζούσε.
    Σας φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ''αν και συνονόματη'' αν και με το ίδιο επίθετο, ήθελα να γράψω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή