14/2/19

Ανεμοστρούφουλας στο Ιόνιο



20 ΓΕΝΑΡΙΟΥ -
ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Φονικός ανεμοστρούφουλας έπληξε το νησί προκαλώντας στο πέρασμά του ανυπολόγιστες ζημίες σε γη και θάλασσα. Ο Ζαφείρης Τζάνες και οι συντρόφοι του αγνοούνται! Άκαρπες οι έρευνες στη θάλασσα για τον εντοπισμό τσους. Ανήσυχοι οι γονέοι τσους και ούλο το πόπολο.
Σήμερο, 20 Γεναρίου, ανημερίς του οσίου Μέγα Ευθυμίου, ημέρα Τρίτη, τρείς ώρες να βραδυώσει, (2.49 μ.μ*) ήρθε ένας ανεμοστρόβιλος και γίνηκε μεγάλη συφορά και αφανισμός σε πολλούς τόπους. Εξεκόλωσε πολλά δέντρα ελιές, κυπαρίσσια, εγκρέμισε καμπαναρία και διάφορα σπίτια και από άλλα επήρε τσι σκέπασες και τσου τσάκισε τα κεραμίδια. Οι κοκόροι από τσου αναμινάλες επήανε ούφου ντούφου. Μα το πούλιο βαρείο είναι που έκαμε χαλασμό μεγάλο και στη θάλασσα. Φουντάρισε βάρκες και πνιγήκανε αθρώποι. Ο Ζαφείρης Τζάνες με τους συντρόφους του αγνοούνται. Οι γονέοι τσους, βουρλισμενοι από την αγωνία, κάμανε παρακληση στον ναό των Αγίων Αποστόλων** με την ορπίδα να βάλει ο θέος το χέρι του για τη σωτηρία τσους. Οι έρευνες όμως, που άρχισαν αμέσως μετά τον ανεμοριπισμό και συνεχίστηκαν από τους ψαράδες που ήταν στο πόρτο για καλαμάρια με φανούς, μέχρι αργά τη νύχτα, δεν είχαν αποτέλεσμα!
Ούλοι μας, από το Φόρο μέχρι τον Αι Λάζαρο. δεούμεθα για το μιράκολο τση σωτηρία τσους.
Από έγκυρα ραπόρτα μαθαίνουμε για τη βολοντά του Πρεβεδουρου να δώκει όνομα στον ανεμοστρούβουλα μη και τονε λησμονήσουμε ή μη και τονε μπερδέψουμε με αλλονε, που τάχα μου θε 'ναρθει. Το όνομα του πρεντιλετου του είναι ευτο του οσίου Ευθυμίου***, όπου για συντομία θα λέεται '' Ο Θύμιος''. Το αρχοντολόι πάει κόντρα του και μήνυσε του πρεβεδούρου οτι ευτά δεν είναι σκέδια, είναι σεμπιάδες και θε να γένουμε ρεντίκουλο των σκυλιώνε.
Θύμιος ξεθυμιος να μη ματαπερασει Αγιοδητρια μου και αγία Αγαθη, αστραφτος είναι ο Θεός και αχειροποιητος ο ουρανός.
Μερκούριος, Ο Ντελάλης του Φόρου
20 Γενάρη 1713
* Το 1713 ίσχυε το Ιουλιανό ημερολόγιο, δηλαδή 13 μέρες μπροστά, όπου ο ήλιος δύει στις 5.49 μ.μ.
** Ο παραπάνω κυκλώνας πράγματι πέρασε και σάρωσε τη
Ζάκυνθο και δυστυχώς, το κείμενο στηρίζεται, ως επί τω πλείστω, σε πραγματικά γεγονότα τα οποία κατέγραψε ο ιερέας του ναού των Αγίων Αποστόλων, περίπου πεντέμισι μήνες αργότερα, στο βιβλίο της εκκλησίας, όταν του πήγαν τα κόλυβα του Ζαφείρη Τζάνε για τα εξάμηνα.
*** Άγιαντώνης έγραφε
Αι-Θανάσης έκοβε
κι Αγιο-Θυμιός θυμίαζε
(Ελληνική λαΪκή Παροιμία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου