30/5/09

Προσοχήήήήή Αθά νααα ατοοοοοοος!

     Κάποιο καλοκαίρι  της προεφηβικής μας ηλικίας, ο πατέρας μου μας είχε αγοράσει ένα ποδήλατο, κοινοκτημοσύνη με την αδελφή μου. Ήταν ένα ολοκαίνουριο, μεγάλο πορτοκαλί ποδήλατο, γυναικείο, σε αντίθεση με τον παλιό αντρικό καρνάβαλο, με το σίδερο στη μέση που μας καταμελάνιαζε κάθε φορά που κάνοντας ορθοπεταλιά, μας γλιστρούσαν τα πετάλια.
 Θυμάμαι την έκπληξή μας όταν είδαμε κατά το γιόμα, τους γονείς μας να επιστρέφουν στο σπίτι από τη Χώρα με ταξί και μάλιστα με μια πορτοκαλί ρόδα ποδηλάτου να μισοκρέμεται έξω από το πορτ μπακάζ. Η μάνα μας  έστρεφε το κεφάλι μια από δω μια από κει, σκύβοντας  και προσπαθώντας να κρύψει τα χαμόγελά της.
 Ήταν έκπληξη και μάλιστα πονηρά προσχεδιασμένη. Πλησίαζε ο τρύγος και έπρεπε κάποια από μας να πηγαίνει το πρωί να βοηθήσει στο χρίσιμο των αλωνιών. Το καινούριο ποδήλατο ήταν ένα ισχυρό δέλεαρ για να σηκωθούμε αχάραγο από τα κρεβάτια μας.

Μετά από ένα μήνα και αφού ο τρύγος είχε τελειώσει ήδη και ήμασταν στα σηκώματα, το ποδήλατο δεν ήταν πια το ίδιο καινούριο, γιατί είχαμε φάει και κάποιες σκασίες, οπότε και μεις δεν το είχαμε πλέον σαν το καινούριο κοσκινάκι. Το δίναμε μάλιστα και στις γειτόνισσες για καμιά βολτίτσα. Ήταν σούρπα και παίζαμε εκεί στη γειτονιά, όταν η σάλπιγγα άρχισε να βαράει:
''Γιάαααα ναααααα'' η νόνα μας.
''Νναιαιαιαι'' εγώ
''Ο πατέρας σου εμήνυσε να πάει μία από σας με το ποδήλατο ( το υποτιθέμενο δέλεαρ) στου Λούντζη, να ποτίσει τη φοράδα''
''Εγώ πήγα το πρωί, να πάει η Βάσω''
''Α, εγώ δεν πάω, η φοράδα δεν με χωνεύει, σκιάζουμαι.'' η αδελφή μου
''Πάμε όλοι μαζί'' η γειτονοπούλα μας, και φυσικά η ιδέα της μας άρεσε.
 Πάνω στο ποδήλατο βάλαμε  τα μικρότερα αδέρφια μας για να μη κουράζονται. Όμως ήταν πολύ άβολο για μας να προσπαθούμε να κρατήσουμε σε ισορροπία ένα ποδήλατο με δύο μικρουλάκια: το ένα  επάνω στη σέλα  και πάνω στη σχάρα το άλλο. Είχαμε αρχίσει να κουραζόμαστε και να τσακωνόμαστε για το ποιά θα ανέβει στο ποδήλατο, έστω πάνω στα πετάλια αφού τώρα ξεκίναγε και η κατηφόρα.
Τότε σκέφθηκα οτι θα μπορούσαμε να ανέβουμε όλες μαζί. Αρκεί να κάναμε μία αναδιάταξη.
 Η αδελφή μου στη σχάρα, επειδή έφταναν τα πόδια της στο έδαφος και θα μπορούσε να κρατάει έτσι σταθερό το ποδήλατο, μέχρι εγώ να τακτοποιήσω τους άλλους επιβάτες. Ο μικρός μας αδερφός που ήταν και τσάκαλος σε μαγκιές πάνω στο τιμόνι, η μικρή γειτονοπούλα που ήταν η πιο φινίδα πάνω στο πισινό φτερό, η μεγαλύτερη  αδελφή της, που είχε καλή ισορροπία πάνω στη σέλα και εγώ η πιο μεγάλη και πιο δυνατή όρθια πάνω στα ...πετάλια κρατώντας και το τιμόνι ντρίτα.

Τακτοποιηθήκαμε όλοι και αφεθήκαμε στη κατηφόρα με τρελό γέλιο. Το τέλος της κατηφόρας τελείωνε με απότομη στροφή. Το ξέραμε και γελούσαμε προκαταβολικά για την θεαματική τούμπα που θα κάναμε. 
Οταν ξαφνικά κάποια από τις άλλες άρχισε να φωνάζει: Προσοχήήήήή Αθά νααα τοοοοος, εγώ πρόλαβα να ακούσω μόνο το Θάνατος και να πεθαίνω από το πόνο που μου έκανε το σουβλερό φαρμακερό του αγκάθι, που είχε μπει ήδη στο μηρό μου.






8 σχόλια:

  1. ΧΑ ΧΑ !!! ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ "ΜΠΑΛΟ" ΕΤΣΙ ΛΕΓΑΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΑΝ ΘΥΜΑΣΑΙ, ΦΑΓΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΝΤΟΥΜΠΑ! ΣΑΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΦΥΓΑΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Vasso μου,
    ''Μπαλος'' έγινε μετά από κάτι τέτοιες τούμπες. Τι ''σαν αεροπλάνο''; αφού εγώ ακόμη πετάω προς άγνωστη κατεύθυνση και με προίκα το σημάδι στο μηρί από το αγκάθι του αθανάτου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαχαχαχαχαχα! Γελάω και μόνο που σκέφτομαι τη σκηνη! Μωρέ αθεόφοβα και βουρλισμένα,μωρέ 5 πάνω στο ποδήλατο και σε κατηφόρα; Χαχαχα! Πάλι καλά που δεν γίνατε περικοκλάδες στον αθάνατο ούλοι!!! Να 'σαι καλά... Εγέλασα βραδιάτικα!

    By the way, αθάνατο έχει κοντά στη γειτονιά μου, στ' Ακρωτήρι. Έμαθα ότι πολύ παλιά, έφτιαχναν στη Ζάκυνθο λικέρ από αυτό! Ε και μου τη σβουρίξει και τον τσουρομαδήσω καμιά μέρα και αρχίσω τα πειράματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kiki,
    αναγκαστικά στην κατηφόρα γιατί που να βρισκα τη δύναμη για πετάλι σε ανηφόρα με άλλα τέσσερα διαόλια πάνω.

    Λικέρ; ρε μπας και ήταν καμμιά τεκίλα καμουφλαρισμένη;
    Ο Αθάνατος, αλλιώς Αγαύη, είναι η γνωστή Αλόη (Aloe vera) με φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με έβαλες να ψάχνω. Χαχα! Είχα ήδη κάνει έρευνα για την αγάβη και δεν είχε πέσει το μάτι μου να λέει ότι είναιη αλόη. Ξαναέψαξα τώρα και διαβάζω ότι μοιάζουν πολύ μεν, αλλά δεν είναι ίδια. Αν τα δεις όμως, μοιάζουν πάρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kiki,
    οπότε γιοκ από καλυντικά; Κρίμα και scusa για την παραπληροφόρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά γλυκιάρικα και του λόγου σας! Δαιμόνοι σωστοί! Γελάω ασταμάτητα με την εικόνα!

    Φιλιά σε όλες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ντάνα μου, που να δεις με τσι φραγκοσυκιές τι έχουμε πάθει.

    Φιλιά και από μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή